Spørsmål og svar (FAQ)


Her svarer vi på de mest vanlige spørsmålene om å reise med kanalbåt på Telemarkskanalen.  

 

 Ny sesong for kanalbåtene starter 19. mai 2024.

 

Antall plasser om bord

MS Henrik Ibsen seiler med maks. 99 passasjerer.
MS Telemarken seiler med maks. 96 passasjerer.
MS Victoria seiler med maks. 120 passasjerer.

 

Barn

Vi har egne barnepriser om bord på kanalbåtene. I 2024 er de som følger:

Barn 0 - 3 år: gratis. NB! det må bestilles billett selv om de reiser gratis. Dette fordi alle om bord teller i passasjerantallet.

Barn 4 - 15 år: Kr 250,- per barn uansett lengde på strekningen.

NB! Selv om barn i alderen 0 - 3 år reiser gratis, må det bestilles billett til dem da de må inngå i passasjerantallet om bord.

 

Det er ikke påbud om at barn skal bruke redningsvest om bord. Ønsker man likevel at barn skal benytte dette må egne vester medbringes. Vi ber om at foreldre holder barn under nøye oppsyn under hele reisen.

 

Barnevogn om bord

Små, sammenleggbare triller er gratis å ta med om bord og det er ikke nødvendig å bestille plass til slike på forhånd. 
Store barnevogner (dypvogn) som skal være med koster kr. 100,-. Plass til disse bestilles sammen med båtbilletten.

NB! Selv om barn i alderen 0 - 3 år reiser gratis, må det bestilles billett til dem da de må inngå i passasjerantallet om bord.

 

Bekledning

Sesongen varer fra mai til oktober og det kan være variabelt vær. Vi anbefaler å følge med på værmeldingen for det området du skal reise til og kle deg etter været.

Vi anbefaler de reisende å ta med egnede sko, vindtett jakke, varmt mellomplagg og solkrem.

 

Bespisning om bord

Det er servering av mat og drikke om bord i kanalbåtene under hele seilasen. Mat og drikke er ikke inkludert i ordinære billetter. Alle båtene har restaurant med øl- og vinrettigheter. 

Forhåndsbestilling av mat er ikke nødvendig, men det er mulig å bestille dagens lunsj sammen med båtbillettene på M/S Victoria og M/S Henrik Ibsen. For grupper over 10 personer anbefaler vi forhåndsbestilling av mat. Det er dessverre ikke mulig å reservere fast bord i restauranten.

Medbragt mat og drikke er ikke tillatt på kanalskipene. Mat til små barn kan du gjerne ta med.

Dersom du har allergier, ber vi deg gi beskjed i god tid om dette til [email protected]. Båtene har begrenset plass på sine kjøkken, og vi kan ikke garantere at det ikke vil finnes spor av allergener i maten

 

Bestilling: Bør man forhåndsbestille billetter til kanalbåtene?

Ja, det bør man absolutt gjøre. Har man ikke foretatt en forhåndsreservasjon kan man risikere å måtte stå igjen når kanalbåtene forlater kaien. 
Billetter bestilles online på www.booktelemark.no
Ved bestilling over telefon, eller om bord på båten, tilkommer et gebyr på kr 80,- per person. 


Betaling

For individuelle reisende skjer hele betalingen ved bestilling (Bank Axcept, Visa eller MasterCard). Billetter bestilles online på  www.booktelemark.no
Ved bestilling på telefon, eller om bord på båten, tilkommer et gebyr på kr 80,- per person.

For grupper gjelder egne betingelser.


Honnør, ledsager, student

På kanalbåtene reiser ledsager gratis ved fremvisning av ledsagerbevis. Billettbestilling gjøres på telefon 409 20 000. Vennligst gi beskjed ved billettbestilling om at en i følget har ledsagerbevis.

Det gis ikke rabatt for student og honnør.

 

Hund om bord på båtene

Det er lov til å ha med hund om bord på kanalbåtene, men vi ber om at det tas ekstra godt hensyn til andre passasjerer. Det er ikke anledning til å gå av og på båten for å lufte hunden underveis. Hunden må oppholde seg på dekk, være i bånd og hele tiden under oppsyn av eier. 
Billett for hunden koster kr 300,- per hund per strekning uansett lengden på reisen (gjelder ikke førerhund). På strekningen Lårdal-Dalen koster det kr 150,- pr hund. Billett for hunden betales om bord i båten (kan ikke bestilles online).

Hund på buss:

Dersom du skal ta buss som en del av reisen, gjør vi oppmerksom på at busselskapene ikke garanterer at hunden kan være med på grunn av hensyn til passasjerer med astma/allergi.

Det beste for reisende med hund er derfor å ta en tur/retur reise med båt begge veier. Strekninger der dette er mulig på samme dag: Ulefoss-Lunde t/r, Skien-Lunde t/r, Akkerhaugen-Lunde t/r og Dalen-Kjeldal t/r.

Unntaket er bussruten som går Notodden-Akkerhaugen-Lunde (og retur). Dvs. at på halvdagsturene mellom Notodden/Akkerhaugen og Lunde, så kan du ha med hund både på båt og buss. Tillegg for hund på båten er kr 300,- og betales om bord. Les mer om hund på denne bussen her: https://www.farte.no/reise/ha-med-ombord/

 

Kanalbuss

Kanalbussen kjører korresponderende busser slik at man kan kombinere båt og buss, og dermed komme tilbake til utgangspunktet. Link til dagsturer/pakker.

Må man bestille plass på kanalbussene?
Ja, dette gjøres samtidig med kanalbåtbestilling. Link til dagsturer/pakker.

Kanalbussen som kjører mellom Skien-Lunde og Ulefoss-Lunde er en turbuss.

Billetter til denne bussen må forhåndsbestilles og -betales, da de ikke har mulighet for betaling på bussen.

Det er ikke mulig å ha med hund, med unntak av førerhunder.

Dersom du reiser med mindre barn, så har de tilgjengelig:

-2 stk puter

-1 stk krybbe til babyer

-1 stk stol som passer til barn 2-6 år

 

 

Ledsagerrabatt

På kanalbåtene reiser ledsager gratis ved fremvisning av ledsagerbevis. Billettbestilling gjøres på telefon 409 20 000. Vennligst gi beskjed ved billettbestilling om at en i følget har ledsagerbevis.

Det gis ikke rabatt for student og honnør.

 

Parkering

Det er kostnadsfrie parkeringsmuligheter for båtpassasjerer ved alle anløpsstedene langs Telemarkskanalen.

Ved Hjellebrygga i Skien er det påbudt med parkeringsbevis godt synlig i frontruten i bilen. Parkeringsbevis til Hjellebrygga får du på båten før avgang kl. 08.10 og på bussen før avgang kl. 11.50, eller på bookingkontoret på brygga når dette er åpent (se åpningstider). Skal du reise på andre tidspunkter enn 08.10 og 11.50 er det lurt å kontakte oss på forhånd for å ordne et parkeringsbevis.

Parkering er ikke bevoktet og skjer på eget ansvar. 
NB! Les skilting, det kan være andre parkeringsmuligheter som ikke er tilknyttet Telemarkskanalen og som har restriksjoner. Vis hensyn til privat eiendom.

Telemarkskanalen er lang (105 km), og vi anbefaler å bruke en spesifikk adresse for anløpssted i GPS kart. Ikke bruk Telemarkskanalen som kartsøk. 

Oversikt over adresser og annen nyttig info om anløpsstedene finner du i vår oversikt.

 

Rullestoler/bevegelseshemmede

Passasjerbåtene på Telemarkskanalen er veteranbåter og dermed ikke universelt utformet og tilrettelagt for bevegelseshemmede. Det er imidlertid plass til å ta om bord manuelle rullestoler opp landgangen, men ikke elektriske.

For passasjerer med bevegelseshemninger anbefaler vi å reise fra/til påstigningssteder der man går om bord mens båten ligger i en sluse. Dette fordi det kan være bratt stigning fra brygge til båt på de stedene der båten legger til ved en kai/brygge. Vår anbefalte strekning er fra Ulefoss til Lunde.

Det er trapp ned til serveringsstedet om bord og bevegelseshemmede kan derfor ha problemer med å komme seg ned. Det er toaletter oppe på dekk. På M/S Henrik Ibsen er det et HC-toalett på dekk, mens det på de andre båtene er høy terskel inn til toalettet.

Hvis du ønsker på reise med oss på en tur som inkluderer buss, så vær oppmerksom på at den bevegelseshemmede da må ha mulighet til å komme seg inn i bussen ved egen hjelp eller ved hjelp av ledsager. Hvis dette ikke er mulig er alternativet å bestille en taxi som er tilpasset rullestol. 

Lunde taxisentral tilbyr maxitaxi med rullestolheis. Denne må forhåndsbestilles pga tilgjengelighet. Telefon til Lunde taxisentral er 35 94 84 99.

 

Røyking om bord

Røyking er kun tillatt helt bakerst ute på akterdekk mens båten er i fart. Det er ikke tillatt å røyke mens båten ligger i en sluse. Vi ber de røykende ta hensyn til øvrige passasjerer.

 

Sikkerhet

Alle båtene er sikkerhetssertifisert etter norske sjøfartsregler. Båtene er utstyrt med redningsflåter og vester til alle, og mannskapet har sikkerhetskurs og alle nødvendige sertifiseringer.
 
For passasjerenes egen sikkerhet oppfordrer vi til å vise forsiktighet om bord, blant annet ikke løpe på dekk, ikke holde hendene utenfor rekka når båten er inne i en sluse (klemfare) og ikke klatre eller stå på benker/stoler.

Det er ikke påbud om at barn skal bruke redningsvest om bord. Ønsker man likevel at barn skal benytte dette må egne vester medbringes. Vi ber om at foreldre holder barn under nøye oppsyn under hele reisen.

Merk: Det er strengt forbudt å gå av og på båten på annen måte enn via landgang.

 

Student, ledsager, honnør

På kanalbåtene reiser ledsager gratis ved fremvisning av ledsagerbevis. Billettbestilling gjøres på telefon 409 20 000. Vennligst gi beskjed ved billettbestilling om at en i følget har ledsagerbevis.

Det gis ikke rabatt for student og honnør.

 

Sykkel/sykkelhenger/kano/kajakk om bord.

M/S Henrik Ibsen og M/S Victoria kan ta med sykkel, sykkelhenger, kano og kajakk. M/S Telemarken kan ta med sykkel. Vi anbefaler forhåndsbestilling for å være sikret plass om bord. Billetter bestilles her.

SYKLER OG SYKKELVOGNER:

Møt opp senest 30 minutter før avgang. Vi ber om at sykkelen/vognen tømmes for bagasje siden den skal heises/løftes opp på taket av båten, for reisende med el-sykkel skal alltid batteriet tas av og bæres ombord selv. Maksvekt for sykkel er 25 kg (på M/S Telemarken 15 kg). Varesykler og andre store sykler har vi dessverre ikke plass til. NB! M/S Telemarken har ikke kapasitet til å ta med sykkelvogner.

EL-SYKLER: Det er ikke lov til å lade sykkelbatterier om bord på grunn av brannfare. Vennligst la batterier sitte på el-sykler i løpet av hele reisen.

Utstyr fraktes på gjesten eget ansvar og eventuelle skader på utstyret må dekkes av den reisendes forsikring.

KANO/KAJAKK:

Møt opp senest 20 minutter før avgang. Vi ber om at kano/kajakk tømmes for bagasje siden den skal heises/løftes opp på taket av båten og må være så lett som mulig. Eier må være tilgjengelig for hjelpe til med å få kanoen/kajakken om bord. Kano/kajakk kan ikke forhåndsbestilles på M/S Telemarken, men kan være mulig å få med ved oppmøte (ikke plassgaranti).

Utstyr fraktes på gjesten eget ansvar og eventuelle skader på utstyret må dekkes av den reisendes forsikring.

NB! På grunn av fare ved kraftverks-inntak og i møte med rutegående båter i trange passasjer, er det svært viktig å lese sikkerhetsinformasjon på skilt og oppslag underveis. Les mer om padling på Telemarkskanalen sine padlesider

 

Utleie Sykkel og kano/kajakk 

Sykler, kano og kajakk kan leies ved henvendelse til Telemark Kanalcamping på telefon 915 75 421. www.kanalcamping.no

 

Utleie motorbåt

Motorbåt kan leies ved henvendelse til Norsjø Ferieland på telefon 35 95 84 30.
 

Elektriske cabincruisere kan leies hos Canal Boats Telemark: https://canalboats.no/